Как се прави работещо HR-видео?

https://youtu.be/6Ab6n3mfzSE


Идентификация и емоция. Това са ключовите думи. Идентификацията е естествен, несъзнателен процес, който протича при комуникация с друг човек без значение дали е директно или посредством екран. Психиката ни хвърля кукички към събеседника и ако те има за какво да се закачат започват първите стъпки към идентификацията с човека отсреща. Или точно обратното, казваш си: “Не сме от една порода!”. Когато целта ти е да привлечеш определени хора за твоята компания, кампания, кауза и т.н. би било полезно ако точно определиш профила на човека (човеците), които търсиш – пол, възраст, интереси, амбиции, социален статут и да представиш същия този човек, но вече като служител на компанията ти. Идентификацията протича лесно. Зрителят бързо се припознава, защото усеща, че срещу него стои „брат близнак”, който сякаш чете мислите му. Отговаря му на въпроси, които го вълнуват, разнищва казуси, които са важни за него.  Когато възникне комуникативната връзка човек-човек, следващата стъпка се случва от само себе си – човек-компания, твоята компания!

Още един важен момент за отключването на идентификацията. Ако човекът от екрана сподели болката от своите търсения, лутания, отчаянието от липсата на отговори , това ще засили процесите на близост между герой и зрител, просто защото вероятността зрителят да е минал през същите перипетии е много голяма. Добре е героя от видеото да покаже възможностите за решаване на специфичен проблем и ползите от това. И не само да разкаже за тях, но и да ги демонстрира.

 Такива са законите на човешката психика. Те са изследвани години наред и вече са приети като аксиоми – закони, които не се нуждаят от доказателства, те просто действат. Тези закони се ползват в драматургията. Моментът на завръзката, е моментът, в който персонажът е сполетян от беда и в този миг зрителят се асоциира с героя. Минава се през болката.  Не съществува филм, в който героят не се бори с някакви обстоятелства, защото това не е филм, а импресия. Никой не може да гледа импресия от час и половина.

Втората ключова дума е „емоция”. В  корена на идентификацията с героя стои чиста човешка емоция. А когато емоциите говорят …хората, често не се интересуват какво е мнението на боговете.

Share

Leave a comment